Statens vegvesen og arbeidsfellesskapet Hæhre Isachsen har bygd en park for den sterkt truede fuglearten vipe mellom Vigga og gamle riksveg 4 rett sør for Volla i Lunner kommune 

Tilrettelagt for viper og andre vadefugler

Det er gravd ut en dam med to øyer i midten, og det er gravd en kanal langs Vigga. Dammen og kanalen skal sikre at det står vann i disse, slik at vipa får tilgang på mat. Øya vil også kunne gi beskyttelse mot rovdyr. I tillegg har Statens vegvesen plantet en del trær mellom parken og Vigga for å gjenopprette kantvegetasjonen langs elven som gir ly til fugler og andre dyr.

Anlegget står klart til høsttrekket, men det er allerede blitt hyppig besøkt av vipe og andre vadefugler denne våren.

Parken er bygd i ytterkant av et flomutsatt jorde og gir ikke nevneverdig beslag av drivverdig dyrket mark.

Gjenværende del av jordet vil bli drevet som vanlig, men med noen begrensinger for å sikre reir og fugler.

Kritisk truet art

Vipe er en vadefugl med mørk og hvis fjærdrakt og en karakteristisk lang fjærtopp på hodet. Nebbet er svart og beina brunrøde. Den hekker i det meste av Europa, og i et bredt belte gjennom de midtre delene av Asia helt øst til Stillehavet. 

Vipa er den av våre vadefugler som tradisjonelt har vært sterkest knyttet til jordbrukslandskapet, og den var tidligere en karakteristisk fugl i jordbruksområder i Sør-Norge. De siste tiårene er bestanden blitt kraftig redusert. Dette gjør at vipa nå har status som kritisk truet (CP) på den norske rødlisten for arter.

Les mer om vipa på nettsidene til Store norske leksikon.

Pål-Steinar Karlsen og Ingrid Dahl Hovland i røde vegvesen-jakker sammen med ordføreren foran vipeparken

Fra åpningen av vipe-parken. Pål Steinar Karlsen og Ingrid Dahl Hovland fra Statens vegvesen sammen med ordfører Harald Tyrdal.