Mange møtte opp Skøienhallen tirsdag da Lunner bibliotek inviterte til møte med journalist og forfatter Morten Jentoft og historiker, sjakkekspert og forfatter Hans Olav Lahlum.

Den strålende kombinasjonen av to kunnskapsrike menn, der den ene av dem også er en svært erfaren journalist som kan kunsten å stille gode spørsmålet, gjorde kvelden til en spennende reise gjennom mange temaer innen politikk og historie.

Historier med mange paralleller

Lahlum og Jentoft har gjennom sine karrierer hatt mange kryssende interesserer, og har vært innom noe av den samme tematikkene i flere av bøkene sine. Tilhørerne i Skøienhallen kunne derfor nyte godt av å få ulike perspektiver og refleksjoner rundt flere spennende perioder og hendelser i nyere norsk, europeisk og amerikansk historie.

På mesterlig vis greide de to å binde sammen og finne paralleller mellom tilsynelatende vidt ulike temaer som den finske borgerkrigen, norske statsministere i etterkrigstiden, Watergate-skandalen, Putin, NRK-serien Makta og høstens presidentvalg i USA.

Lang merittliste

Morten Jentoft har i en årrekke vært ansatte i NRKs utenriksavdeling, blant annet utenrikskorrespondent i Russland i to perioder. De siste årene har han jobbet mye med Ukraina-krigen, og har vært på flere reiser i krigsområdene. Jentoft har utgitt sju bøker om temaer som kontakten mellom nordmenn og russere i nordområdene og den finske borgerkrigen. 

Hans Olav Lahlum er blant annet kjent som sjakkekspert og forfatter – og for å ha satt verdensrekord som intervjuobjekt i verdens lengste intervju (30 timer!). Lahlum har utgitt nærmere 30 bøker, blant annet biografier om blant andre Oscar Torp, Haakon Lie og Reiulf Steen, samt en rekke kriminalromaner og flere quiz-bøker. Nå jobber Lahlum med en bok om Einar Gerhardsen.

Spennende rundreise

- Vi er spent på hvor disse to skal ta oss på tur, sa biblioteksjef Päivi Särkelä da hun ønsket velkommen.

Turen publikum fikk være med på startet med Jentofts torp i Finland som en opptakt til den finske borgerkrigen i 1918 og hvordan det som skjedde i Finland påvirket norske statsministere i mellomkrigstiden. Så gikk den videre til det nordiske fellesskapet etter krigen og til Einar Gerhardsens syn på Russland. 

Vi var innom den kalde krigen, sjakkens posisjon i Sovjetunionen og dramatiske sjakk-partier, før vi endte opp i vår tid med Ukraina-krigen, TV-serien “Makta” og det kommende presidentvalget i USA.

Et lyttende og ivrig publikum fikk anledning til å stille flere spørsmål til Jentoft og Lahlum etter foredraget. Vi gikk klokere hjem fra Skøienhallen tirsdag kveld.