I kommunestyremøtet torsdag 4. april behandlet politikerne en sak om valg av mål, konsept, rammer og plassering av nytt svømmeanlegg for Lunner. 

Saken handlet om en tilleggsbevilling for å utrede ulike tomtealternativer i tillegg til bygging av nytt svømmeanlegg/folkebad for Lunner.

Lunner kommune har i dag to 12,5-meters svømmebasseng, henholdsvis på Frøystad (Roa) og på Harestua skole. Begge bassengene er av eldre dato som gjør at det er behov for en plan for nytt svømmeanlegg.

Viktig å legge gode planer

Kommunestyret har tidligere vedtatt at et nytt svømmeanlegg skal ligge på Roa, men ikke hvor det skal ligge. For å få et best mulig grunnlag for å ta videre beslutning når det gjelder både konsept og plassering, lå det i saken et forslag om å bevilge 200 000 kroner ekstra til utredning.

I debatten var politikerne samstemte om at det er behov for å få et nytt svømmeanlegg i Lunner og at det bør være et basseng på 25 meter. Det ble understreket at folkebad/svømmeanlegg er viktig både for svømmeundervisningen i skolene og i et folkehelseperspektiv. 

-Det er vel verdt å bruke ressurser på å legge en plan og gjøre et godt utredningsarbeid nå, før vi kommer i en akutt situasjon der vi plutselig ikke lenger har svømmebasseng. For vi vet at særlig bassenget på Frøystad er “utgått på dato”. Nå er det viktig å tenke langsiktig og legge planer for framtida, sa ordfører Harald Tyrdal.

To type anlegg, to plasseringer

Kommunestyret gikk enstemmig inn for å støtte formannskapets forslag til vedtak. Det betyr at det skal utredes for to typer svømmeanlegg med to forskjellige beliggenheter. 

  • Det skal utredes for et svømmeanlegg/folkebad som oppfyller dagens «minimumskrav» til svømmeaktivitet for alle brukergrupper: svømmebasseng med 25 meter lengde, separat opplærings- og terapibasseng, badstue og garderobeanlegg med universell utforming. 
    Beliggenhet: Frøystad eller “rådhustomta”, det vil si områdene vest for Lunner rådhus.
     
  • Lunner kommune skal invitere nabokommunene til et interkommunalt samarbeid om et regionalt bad  - et folkebad i en større skala med stupetårn og vannsklie. Et slikt konseptet vil kreve at Lunner kommune ikke bærer kostnadene alene. 

Her er sakspapirene.

Bygger på tidligere vedtak

I forbindelse med behandling av budsjett for 2023 (kommunestyremøtet 14. desember 2022) ble det satt av midler til å starte arbeidet med et nytt svømmeanlegg på Roa. 

25. mai 2023 vedtok kommunestyret at det skulle settes av 200 000 kroner til skisseprosjektering og kostnadsberegning av svømmeanlegg. 

Sammenlignet med vedtaket fra mai i fjor utvides prosjektet nå med å gjøre forundersøkelser på to mulige plasseringer av nytt svømmeanlegg.