Helsekartlegging

Etter at du er bosatt i Gran eller Lunner kommune, får du tilbud om helsekartlegging. Helsekartleggingen blir gjort av helsesykepleiere i kommunene. Vi er lovpålagt å tilby deg slike helsekartlegging, men det er frivillig for deg å gjennomføre det. Vi anbefaler alle å takke ja til tilbudet, slik at vi kan hjelpe deg med de tjenestene du eventuelt har behov for. 

Helsestasjon

Helsestasjonen er et kommunalt tilbud til alle barn mellom 0-5 år, foreldre, gravide og partnere. I både Gran og Lunner kommune kan helsestasjonen sørge for vaksinering, og hjelpe foreldre til å oppleve mestring i foreldrerollen. Dette innebærer å fremme fysisk, psykisk og sosial utvikling hos spedbarn og småbarn. På helsestasjonen møter du helsesykepleiere som kan gi deg råd og tips. 

Hvis barnet ditt er sykt skal du ta kontakt med fastlege eller legevakten. 

Her kan du lese mer om helsestasjonen i Lunner. 

Her kan du lese mer om helsestasjonen i Gran. 

Fastlege

Alle som er bosatt i en norsk kommune rett til å ha en fastlege. Kommunene har det overordnede ansvaret for å tilby nødvendige helse- og omsorgstjenester til dem som oppholder seg i kommunen. Fastlegeordningen er en del av dette ansvaret.

I Lunner kommune er det to legekontor: Roa legesenter og Harestua legesenter.

I Gran kommune er det tre legekontor: Brandbu legegruppe, Gran legesenter og Jaren legesenter. Her finner du mer informasjon om de ulike legekontorene i Gran kommune.

I Norge kan du selv velge hvilken lege du vil ha som fastlege, men legen må ha ledig kapasitet og være med i fastlegeordningen. Du kan velge en fastlege i en annen kommune enn den du bor i. Hvis du har foreldreansvar for barn under 16 år, velger du også fastlege for barnet ditt. 

Du kan lese mer om fastlegeordningen på Helsenorge sine hjemmesider. For å bruke de digitale tjenestene på Helsenorge.no er du avhengig av å ha en elektronisk ID som BankID, Buypass eller Commfides. 

Tannlege

Tannbehandling for barn

I Norge får alle barn (0-18 år) gratis tannbehandling. Den lokale tannklinikk kaller inn barn til jevnlig kontroll. Som regel kommer første innkalling når barnet er tre år gammel. 

Tannbehandling for unge voksne

Når du er 19 til 26 år i behandlingsåret, bør du ta kontakt med den offentlige tannhelsetjenesten. Du kan ha rett til billigere tannbehandling, uavhengig av når på året du er født. Fyller du fra 19 til 26 år i behandlingsåret, og går til den offentlige tannhelsetjenesten, må du betale 25 prosent av utgiftene selv. Det offentlige dekker 75 prosent etter takster fastsatt av Helse- og omsorgsdepartementet. Disse rettighetene som du har som ung voksen gjelder bare i den offentlige tannhelsetjenesten. Vær oppmerksom på at du etter at fyller 19 år ikke nødvendigvis blir kalt inn til undersøkelse. Hvis du har behov for tannbehandling, må du ta kontakt med tannlegekontoret selv. 

For deg med kollektiv beskyttelse, og som er mellom 19-24 år, er det fra 1. juli 2024 innført et krav om fem års botid for å få tannhelsetjenester med redusert betaling i den offentlige tannhelsetjenesten. Her kan du lese mer om endringene i lovverket knyttet til tannhelsetjenestene

I Lunner og Gran kommune er det Hadeland Tannklinikk som er den offentlige tannhelsetjenesten.

Tannbehandling for voksne

Som hovedregel må voksne betale utgiftene til tannbehandling selv. I enkelte tilfeller dekker folketrygden, via Helfo, deler av utgiftene til behandling. Hvis du ikke har mulighet for å betale utgiftene dine i forbindelse med tannlegebesøk, kan du også søke NAV om økonomisk sosialhjelp.

Ønsker du mer informasjon om tannhelse?

Her finner du mer informasjon om tannhelse og om ordningen rundt kostander til dette.

Sykehus

Sykehus er en helseinstitusjon som er godkjent for innleggelse, undersøkelse og behandling av pasienter og fødende kvinner som trenger spesialisert helstetjeneste. På sykehusene finner du sengeavdelinger, poliklinikker og laboratorier. 

De fleste sykehus i Norge, både somatiske og psykiatriske, er offentlige og drives av helseforetak. Det finnes noen private sykehus, og de fleste av dem har driftsavtaler med staten innenfor sine spesialområder. Norge skille seg på denne måten ut fra resten av verden, der mange sykehus er private eller drives  av ideelle, religiøse eller humanitære organisasjoner. 

I Norge har du rett til å velge behandlingssted for alle planlagte undersøkelser og behandlinger. Du finner mer informasjon om dine rettigheter på sykehus og i spesialisthelsetjenesten på Helsenorge.

Hvis du har en time på et sykehus, er det lurt å ta en titt på Helsenorges råd til deg som skal på sykehus.

Innbyggere i Lunner og Gran kommune blir oftest henvist til sykehus på Lillehammer, Gjøvik eller i Oslo. 

Psykisk helse

Psykisk helse handler om hvordan du oppfatter deg selv og andre, hvordan du har det i hverdagen og hvordan du takler utfordringer. På samme måte som at alle har en fysisk helse, har vi også en psykisk helse. Mens den fysiske helsen handler om hva slags tilstand kroppen din er i, handler den psykiske helsen om tankene og følelsene dine, og om hvordan du har det med deg selv, i møte med andre og i hverdagen. 

Fysisk og psykisk helse henger sammen, og påvirker hverandre gjensidig. Du kan lese mer på Helsenorge om psykisk helse i Norge

Både i Gran og Lunner kommune har vi tjenester innenfor psykisk helse. Du kan lese mer om de ulike tjenestene på hjemmesiden til Lunner kommune, og hjemmesiden til Gran kommune

Pasientreiser og andre utgifter

Har du vært til behandling, kan du søke om å få pengestøtte til reisen. Trenger du tilrettelagt transport for å komme til behandling, kan du ha rett til å få en rekvirert reise. For å få reisegodtgjørelse må avstanden til behandlingsstedet være lengre enn ti kilometer hver veg. Hovedregelen er at reisen også må gå over mer enn én takstsone. Du kan søke om penger etter at reisen er gjennomført. Søknaden må sendes inn senest seks måneder etter behandlingsdatoen. Her kan du lese mer om pasientreiser.

Egenandel

I Norge får vi frikort for helsetjenester når vi har betalt over et visst beløp i egenandeler. Med frikort slipper du å betale egenandeler for resten av kalenderåret. 

Du får frikort etter du har betalt 3165 kroner i godkjente egenandeler. 

Livsoppholdet du får fra NAV/ introduksjonsstønaden fra Flyktningtjenesten skal være med å dekke utgiftene du har til helsetjenester fram til du eventuelt har fått frikort. Vi oppfordrer derfor alle å betale for legetimer og lignende med en gang, og ikke velge fakturabetaling.