Fremtidsfullmakt

Hvis du lager en fremtidsfullmakt, kan du bestemme at noen du stoler på, skal ta vare på interessene dine den dagen du ikke klarer det selv. På den måten kan du allerede nå bestemme over eget liv ved alderdom og sykdom.

Et viktig råd er at du skal skrive fremtidsfullmakt mens du fremdeles er frisk nok til å tenke gjennom hvordan du vil ha det. 

Hva er en fremtidsfullmakt?

En fremtidsfullmakt er et privatrettslig alternativ til vanlig vergemål. Gjennom fullmakten bestemmer du hvem som skal ivareta interessene dine den dagen du selv ikke er i stand til deg på grunn av for eksempel demens eller annen alvorlig sykdom. 

Du kan fritt bestemme hvem du velger å gi fullmakten til, men vedkommende må være over 18 år på det tidspunktet fullmakten skal benyttes og kan ikke selv ha verge. Husk å spørre den eller de du velger om det er greit at de utpekes som fullmektig for deg dersom du skulle trenge det.

Ordningen er i utgangspunktet gratis, og du kan skrive fullmakten selv. Hvis du velger å få en advokat til å hjelpe deg, må du betale advokaten for arbeidet.

Krav til en fremtidsfullmakt

Her er noen av de viktigste kravene til en fremtidsfullmakt:

  • Fullmakten må være skriftlig, og det må være tydelig at fullmakten skal ha en fremtidsvirkning. 
  • Fullmakten skal undertegnes av to vitner. Din nærmeste familie (ektefelle/samboer, foreldre, barn og barnebarn) kan ikke være vitne. 
  • Hvis du gir fullmakten fil flere, bør ansvaret til hver enkelt komme tydelig fram i fullmakten. Dersom du for eksempel ønsker at en av de fullmektige skal ha ansvar for dagligdagse disposisjoner, som for eksempel å betale regninger, men at større avgjørelser skal tas av de fullmektige i fellesskap, må dette komme tydelig fram.
  • Du bestemmer selv hva fremtidsfullmakten skal regulere. Fullmaktene kan gjelde både økonomiske og personlige forhold.
  • Du har selv ansvar for å oppbevare fullmakten på et trygt sted som både du og den du har gitt fullmakter til vet om.

Vi anbefaler deg å lese om fremtidsfullmakt på nettsidene til Statsforvalteren. Her finner du mye utfyllende og viktig informasjon. Du finner også eksempler på fremtidsfullmakter og andre relevante skjemare på disse sidene.

Disposisjonsfullmakt

I ulike livsfaser kan det oppstå behov for å få hjelp til å betale regninger og holde oversikt over økonomien. En disponent kan hjelpe deg med betalinger, regninger, utskrifter og lignende. 

Gjennom en disposisjonsfullmakt får disponenten tilgang til kontoen din fra sin egen nettbank. Husk at en disponent må bruke sin egen BankID.

Bankene anbefaler disposisjonsfullmakt i stedet for å gi andre tilgang til egen BankID. BankID skal ikke overlates eller oppgis til andre, hverken banken, ektefelle, disponenter eller andre personer. Ved behov for hjelp med BankID, passord og kodebrikke må du selv ta kontakt med oss. Her kan ikke banken hjelpe hvis andre i familien ringer på vegne av deg.

Les om disposisjonsfullmakt på nettsidene til banken din.

Fullmakt til å hente legemidler

Hvis en annen skal hente reseptbelagte legemidler eller helse-/personopplysninger for deg på apoteket må du skrive et fullmaktsskjema. Den du gir fullmakt til må i tillegg ha med gyldig legitimasjon, både din og sin egen.

Apoteket tar vare på fullmaktsskjemaet. Det betyr at neste gang du trenger reseptbelagte legemidler på apoteket, trenger du ikke fylle ut skjemaet på nytt. Den som har fått fullmakt til å hente legemidlene for deg må likevel alltid ha med egen legitimasjon.