Flyktningtjenesten for Gran og Lunner kommune har ansvar for introduksjonsprogrammet. Vi samarbeider med voksenopplæringen og NAV Hadeland om innholdet i programmet.
Alle flyktninger mellom 18 og 55 år som kommer til Norge skal delta i introduksjonsprogrammet. Det samme gjelder familiemedlemmer som kommer til landet senere.
Her finner du informasjon om introduksjonsprogrammet på flere språk.
Hvordan fungerer dette i praksis?
I Introduksjonsprogrammet har alle 19 timer med norskundervisning i uka. I tillegg til dette er det foreldreveiledningskurs, livsmestringskurs og samfunnskunnskap (livsmestring og samfunnskunnskap er bare obligatorisk hvis du har annen oppholdstillatelse enn etter Utlendingsloven paragraf 34, kollektiv beskyttelse). All undervisning i norsk foregår hos voksenopplæringen. Arbeidsrettede elementer er en stor del av introduksjonsprogrammet. Dette kan for eksempel være praksis i en bedrift, utforming av CV- og jobbsøknad, arbeidsrettede norskkurs eller digitale kurs om norsk arbeidsliv.
Alle deltakere i introduksjonsprogrammet får en programrådgiver. Programrådgiveren hjelper deg med målet ditt for perioden i introduksjonsprogrammet, enten dette er kvalifisering til jobb eller kvalifisering til utdanning. Du og programrådgiveren din jobber som et team for å nå målet ditt.
Hvor lang tid du har i introduksjonsprogrammet kommer an på tidligere utdanning og oppholdstillatelsen din.
Integreringsloven
Introduksjonsprogrammet reguleres av integreringsloven. Alle regler og lover du må følge mens du er i introduksjonsprogrammet finner du i integreringsloven og i integreringsforskriften.