Med noen enkle grep kan vi bedre egenberedsskapen vår.
Egenberedskapsuka arrangeres hvert år av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i samarbeid med kommuner over hele landet. I år er egenberedskapsuka fra 28. oktober til 3. november.
Hva er egenberedskap?
Egenberedskap handler om å være forberedt på å møte uventede situasjoner som for eksempel langvarig strømbrudd, stengte veger på grunn av flom og skred og lignende hendelser. Jo flere som er i stand til å ta vare på seg selv ved en hendelse eller en krise, jo bedre rustet er vi som samfunn.
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler at alle landets husstander styrker sin egenberedskap. Målet er at alle husstander skal ha en beredskap som gjør at husstandsmedlemmene kan klare seg selv i minst én uke.
Hvis en krise skulle inntreffe, må ressursene i første omgang prioriteres til de mest sårbare. Derfor er det viktig at flest mulig er i stand til å ta vare på seg selv i en periode. På den måten er alle en del av Norges beredskap.
På sikkerhverdag.no kan du lese om hva du bør ha hjemme.
Nye råd om egenberedskap
Denne uken får du en brosjyre i posten med de nye egenberedskapsrådene.
I sjekklisten for din egenberedskap finner du eksempler på ting som er lurt å ha hjemme. Du bør gå gjennom dine behov, og vurdere hvilke løsninger som er mulig der du bor. Husk at familie, venner og naboer kan samarbeide om egenberedskap. Sjekk ditt lager med jevne mellomrom.
Brosjyren med sjekkliste finnes på mange språk på sikkerhverdag.no.
Kommunens ansvar
Kommunene har en lovbestemt og viktig rolle innenfor samfunnssikkerhet og beredskap, både når det gjelder å jobbe forebyggende og håndtere kriser som oppstår. Eksempler på områder der samfunnssikkerheten må ivaretas kommunalt er helse- og omsorgstjenester, sosiale tjenester, skoler og barnehager, brann og redningstjenesten, vannverk med mer.
Det forebyggende arbeidet starter med en helhetlig risiko- og sårbarhetsanalyse som kartlegger hvilke uønskede hendelser som kan skje i kommunen og vurderer sannsynligheten for at disse hendelsene skjer og hvordan de kan påvirke innbyggere og ansatte.