- Om kreftkoordinatoren
- Aktuelt
- Tilbud til deg som er rammet av kreft
- Tilbud på sykehusene
- Rehabiliteringstilbud
- Støtteordninger fra NAV
- Andre støtteordninger
Om kreftkoordinatoren
Kreftkoordinatoren er utdannet kreftsykepleier. Kreftkoordinatoren følger opp alle pasienter og pårørende som bor eller oppholder seg i kommunen som er rammet av kreftsykdom. Oppfølgingen foregår i stor grad ved at kreftkoordinatoren kommer på hjemmebesøk til de som er rammet av kreft.
Tjenesten er gratis, og du trenger ingen henvisning fra lege for å ta kontakt. I Lunner kommune har vi kreftkoordinator i halv stilling. Hun er tilgjengelig hver mandag og tirsdag, samt onsdag i oddetallsuker.
Hvem kan få hjelp?
Hvis du utredes for kreft, er under behandling, er ferdig behandlet og under rehabilitering eller ikke blir frisk av kreftsykdommen kan du få hjelp av kreftkoordinatoren.
Kreftkoordinator følger også opp pårørende og etterlatte.
Hva kan du få hjelp til?
- Hjelp og veiledning gjennom støttesamtaler.
- Hjelp og veiledning når det gjelder rettigheter og muligheter i kommunen og regionen.
- Informasjon og svar på spørsmål om kreft, behandling og bivirkninger.
Kreftkoordinator samordner tilbud og tjenester rundt deg som kreftpasient.
Kreftkoordinator legger til rette for avslutning av livet hjemme eller på institusjon.
Turid Holter Steinset |
Aktuelt
Temakveld 20.januar 2025 kl. 18-20
Kreftkoordinator inviterer til temakveld for kreftrammede og deres pårørende mandag 20.januar kl. 18-20.
Sted: Vinterhagen på Lunner helse- og omsorgssenter.
Tema for kvelden er “Fysisk aktivitet og kreft”. AKTIVinstruktør Turid Holter Steinset kommer for å snakke om hvorfor fysisk aktivitet er gunstig både før, under og etter kreftbehandling. Det finnes god dokumentasjon for at fysisk aktivitet kan bidra til å redusere bivirkninger og senskader knyttet til kreftbehandling. Turid vil gi oss konkrete råd på veien for en mer aktiv hverdag.
Takk til Lunner Sanitetsforening som bidrar med økonomisk støtte til temakvelden.
Påmelding til Hege Torp på mail hege.torp@lunner.kommune.no eller telefon 469 10 182.
Tilbud til deg som er rammet av kreft
- Temakvelder
I Lunner har vi temakvelder for kreftsyke og pårørende i kafeen ved Lunner helse- og omsorgssenter.
Følg med på denne nettsiden for informasjon om tidspunkt for neste temakveld.
Neste temakveld er 20.januar 2025 fra kl. 18-20. Tema for kvelden er “Fysisk aktivitet og kreft”. Se under “Aktuelt” for mer informasjon og påmelding.
Det er planlagt temakveld i mars og mai, mer informasjon kommer.
- Pasientforeninger
Det finnes mange foreninger som representerer kreftrammede og pårørende. Foreningene har et bredt tilbud med blant annet faglige og sosiale samlinger, kurs og konferanser.
Her finner du oversikt over pasientforeninger.
- Treffpunkt for barn og unge
Barn og unge som har alvorlig sykdom i familien eller som har mistet noen kan ha god nytte av å møte andre som har opplevd det samme.
Treffpunkt er et tilbud for barn og unge mellom 6 og 16 år i regi av Kreftforeningen.
Her finner du tid og sted for treffpunkt for barn og unge.
- Brosjyrer
Kreftforeningen har brosjyrer om flere temaer som for eksempel ulike kreftdiagnoser og behandlinger, rettigheter, pårørende, barn og ungdom og kreftforeningens tilbud.
Brosjyrene finnes på en flere språk.
Her finner du brosjyrer og annet materiell som fritt kan lastes ned.
- Økonomisk støtte fra kreftforeningen
Kreftforeningen gir økonomisk støtte til kreftpasienter som har økonomiske vanskeligheter på grunn av sykdom og behandling. For å få støtte må du være under behandling, rehabilitering eller ha omfattende senskader etter sykdom og behandling.
Pårørende kan også søke om støtte, og unntaksvis gis det også støtte til etterlatte.Her kan du lese mer om støtteordningen, og hvordan du skal søke.
- Kreftforeningens rettshjelp
Kreftforeningen tilbyr gratis juridisk rådgivning for kreftpasienter og pårørende.
- Kreftforeningens rådgivningstjeneste
Kreftforeningens rådgivertjeneste er et tilbud til alle som trenger informasjon om kreft og kreftrelaterte temaer. Her kan du få råd og veiledning om dine rettigheter og muligheter.
Her kan du lese om Kreftforeningens rådgivningstjeneste.
Tilbud på sykehusene
- Pusterommet
Pusterommet er et treningssenter hvor kreftpasienter kan trene under og i en begrenset periode etter kreftbehandling. På pusterommet får du trene under kyndig veiledning og i trygge rammer, både individuelt og i grupper.
Foreningen Aktiv mot kreft står bak Pusterommet.Her kan du lese mer om tilbudet, og finne det nærmeste treningssenteret.
- Tilbud ved Ahus
Møtepunktet
Møtepunktet er en tjeneste der pasienter og pårørende kan få informasjon og støtte fra en aktiv likepersontjeneste, gjennom ulike brukerorganisasjoner. Kontoret ligger sentralt plassert i glassgata på Ahus.Palliativt team
Palliativt senter på Ahus består av tre seksjoner: sengepost, legeseksjon og palliativt team. Inneteamet har konsultativ virksomhet inne på sykehuset, og uteteamet har poliklinikk og hjemmebesøk. I teamene samarbeider lege, sykepleier og sosionomer med pasienter som ikke blir friske av sin kreftsykdom eller andre alvorlige sykdommer.Du må ha henvisning fra fastlege/tilsynslege eller behandlende lege på sykehus.
Sorgbehandling poliklinikk
Sorgbehandling poliklinikk gir faglig støtte til barn, ungdom og voksne som opplever dødsfall i nær familie. For å vurdere om de har et egnet tilbud til deg, må du ha henvisning fra din fastlege. Du får skriftlig tilbakemelding om et eventuelt tilbud. På grunn av kapasiteten har poliklinikken en øvre aldergrense på 60 år.
- Tilbud ved Sykehuset Innlandet
Palliativt team
Sykehuset Innlandet har egne palliative team ved alle sykehusene. Et palliativt team er sammensatt av spesialister innen ulike fagområder (leger, sykepleiere, fysioterapeuter, sosionomer og lignende).Teamene jobber tett sammen med annet helsepersonell på sykehus og i primærhelsetjenesten. Målet er å bidra til at pasientene får god symptomlindring, hjelp til fysiske, psykiske, sosiale eller åndelige utfordringer.
- Vardesenteret (Ullevål og Radiumhospitalet)
Kreftforeningen har sju Vardesenter i samarbeid med de største sykehusene i landet. De nærmeste for oss her i Lunner er Ullevål og Radiumhospitalet.
Vardesenteret er et tilbud til kreftsyke, pårørende og etterlatte. Du kan stikke innom når det passer deg, eller delta på våre fysiske eller digitale kurs og aktiviteter.
- Seksjon for seneffekter på Radiumhospitalet
Seneffekter etter kreftbehandling kan oppstå under eller like etter kreftbehandlingen og vare mer enn ett år etter avsluttet behandling. De kan også oppstå flere år etter avsluttet kreftbehandling. Seneffektene kan være av somatisk, psykologisk og/eller av sosial art og kan ha ulik alvorlighetsgrad, og ulik grad av innvirkning på hvert enkelt sitt liv.
Radiumhospitalet har en poliklinikk for vurdering av seneffekter. Du må ha henvisning fra lege.
- Tilbud ved Lovisenberg sykehus
Livshjelpsenteret
Livshjelpsenteret tilbyr poliklinisk oppfølging, dagbehandling, kurs og lindrende team.Her kan du lese mer om tilbudet.
Lovisenberg lindring og livshjelp – døgnenhet
Døgnenheten er tilbud til pasienter med alvorlig kreftsykdom som har behov for avansert lindrende behandling, pleie og omsorg.
Rehabiliteringstilbud
- Rehabiliteringstilbud for yrkesaktive på Aker sykehus
Kreftrehabiliteringssenteret er et tilbud til pasienter i yrkesaktiv alder (18-67 år) som er i behov av tverrfaglig rehabilitering etter kreftbehandling.
Her kan du lese mer om tilbudet.
- Rehabiliteringstilbud ved Unicare Helsepartner
Unicares rehabiliteringstilbud for kreftrammede skal bidra til økt trygghet, selvstendighet og mestringsevne.
- Rehabiliteringstilbud ved Ringen rehabiliteringssenter
Ringen rehabiliteringssenter ligger mellom Moelv og Brøttum i Innlandet. Ringens tverrfaglige team består av lege, kreftsykepleier, sykepleier, fysioterapeut, idrettspedagog, ergoterapeut, sosionom og klinisk ernæringsfysiolog.
Treningsmetodene som brukes ved kreft er i hovedsak gruppebasert, men tilpasses alltid på individuelt nivå. I tillegg utarbeides det et individuelt treningsprogram ut ifra målsetning og anbefalinger omkring den aktuelle kreftdiagnosen.
Her kan du lese mer om tilbudet.
- Kurstilbud ved Montebellosenteret
Montebellosenteret er en nasjonal helseinstitusjon for kreftpasienter og pårørende. Formålet er å gi hjelp til livsmestring ved å tilby ulike kurs tilrettelagt for deg som har, eller har hatt kreft. Montebellosenteret har også tilbud til familier med barn. Du kan ta med deg pårørende på kursene.
Montebellosenteret ligger på Mesnali i Ringsaker Kommune. For å kunne delta på kursene må du være selvhjulpen i det daglige. Du søker selv, men må legge med legeerklæring fra fastlege eller sykehuslege.
Her finner du oversikt over kurstilbudet og informasjon om hvordan du søker.
Støtteordninger fra NAV
- Pleiepenger for å pleie sykt barn
Pleiepenger skal erstatte tapt arbeidsinntekt når du har omsorg for et barn som trenger kontinuerlig tilsyn og pleie på grunn av sykdom eller skade.
Les mer her
- Pleiepenger i livets sluttfase
Pleiepenger skal erstatte arbeidsinntekt når du må være borte fra jobb for å ta vare på en person i livets sluttfase. Du kan ha rett til pleiepenger i opptil 60 dager.
Dagene du bruker er ikke forbeholdt de siste dagene i personens liv, de kan brukes i hele den siste fasen av livet. Den som er syk må pleies i et privat hjem, for eksempel hjemme hos deg eller hjemme hos den som er syk. Hvis den som er syk er innlagt på sykehus eller en annen institusjon, har du ikke rett til pleiepenger.
Ta gjerne kontakt med kreftkoordinator for å få hjelp til å søke om pleiepenger.
- Støtte til parykk/hodeplagg
Cellegift eller strålebehandling mot hodet kan føre til at du helt eller delvis mister håret. Du kan få støtte til parykk, hårerstatning eller hodeplagg som for eksempel lue, caps og hodesjal.
Les mer her på nettsidene til NAV og nettsidene til Kreftforeningen.
- Støtte til brystprotese/BH
Dersom du har fjernet hele eller deler av brystet får du dekket noen utgifter til kjøp av brystprotese og første tilpasning av spesial-BH.
- Søke om grunnstønad
Grunnstønad skal dekke nødvendige ekstrautgifter på grunn av varig skade, sykdom, funksjonshemning eller medfødte misdannelser. Utgifter til medisiner dekkes ikke av grunnstønad.
Her finner du informasjon om hvem som kan få grunnstønad, og hvordan du skal søke.
- Søke om hjelpestønad
Hvis du trenger langvarig, privat pleie og tilsyn på grunn av en sykdom, skade eller medfødt funksjonshemning, kan du ha rett til hjelpestønad. Pleien eller tilsynet må bli utført av privatpersoner, som for eksempel familie, venner eller naboer.
Det gis ikke hjelpestønad til praktisk bistand som matlaging, rydding, vasking eller innkjøp.
Vær oppmerksom på at hvis barnet mottar hjelpestønad og den som har pleie og tilsyn mottar omsorgsstønad, har kommunen anledning til å redusere omsorgsstønaden. Hjelpestønad er skattefritt.
Her finner du mer informasjon om hjelpestønad, og om hvordan du skal søke.
Andre støtteordninger
- Støtte til næringsmidler på blå resept
Du kan få legen din (enten fastlege eller behandlende lege på sykehuset) til å søke Helfo om å få refundert utgifter til næringsmidler til spesielle medisinske formål på blå resept. Det er viktig at lege både skriver blå resept og søker til Helfo samtidig.
Saksbehandlingstiden hos Helfo er inntil åtte uker. Når søknaden er ferdig vurdert av Helfo, vil du motta et vedtaksbrev i posten. Hvis søknaden er innvilget, får du et vedtaksbrev som du må vise fram på apoteket hver gang du henter næringsmidlet. Har du fått frikort, eller er barn under 16 år eller minstepensjonist, slipper du å betale.
Her kan du lese mer om refusjon av utgifter til næringsmidler på blå resept.
- Hjemlevering av næringsmidler/forbruksmateriell
Boots homecare tilbyr fast levering av forbruksmateriell på blå resept, som for eksempel stomiutstyr, kateter, næringsdrikker og inkontintensutstyr. Hjemleveringen er gratis.
Her kan du lese om hjemlevering, og hvordan du skal bestille.
- Pasientreiser
Du kan få dekket reise til eller fra offentlig godkjent behandling. Som regel får du dekket reiseutgifter med et fast beløp per kilometer, uansett hvilket transportmiddel du bruker. Hvis du ikke har frikort, må du betale en egenandel.
Du søker etter at reisen er gjennomført. Søknaden må sendes inn senest seks måneder etter behandlingsdatoen.
Hvis du trenger tilrettelagt transport for å komme til behandling, kan du ha rett til en rekvirert reise.
- Forsikring
Hvis du blir kreftsyk, er det viktig å få oversikt over hvilke forsikringsordninger du har. Det kan være forsikringer du har gjennom arbeidsgiver, fagforeninger eller private forsikringer.
Husk å melde fra snarest når du blir syk. Fristen er streng, og du kan risikere å miste rettighetene dine hvis du ikke melder fra i tide.
Be om detaljert opplysninger om de ulike forsikringsordningene du har, og hvilke plikter du har som forsikringstaker.
Her kan du lese om ulike forsikringsordninger, og få en oversikt over det viktigste du må tenke på.
- Støtte til tilpasning av bolig
Du kan søke om tilskudd for å tilpasse boligen din slik at du kan fortsette å bo i den selv om du har nedsatt funksjonsevne. Du kan også søke tilskudd for å utrede og prosjektere ombygging.
Du søker kommunen du bor i om et slikt tilskudd.
Her kan du lese mer om tilskuddsordningene.
- Omsorgsstønad
Omsorgsstønad er stønad til privatpersoner, for eksempel ektefelle eller andre pårørende, som tar seg av særlig tyngende omsorgsarbeid på privat basis.
Her kan du lese mer om omsorgsstønad.