Kjære alle sammen – det er strålende flott å få lov til å si noen ord på starten av Lunnerdagen 2024.
Det er fantastisk å få lov til å være med på å ønske dere alle hjertelig velkommen til torgfest og mange flotte aktiviteter her på Grua. Dette er jo virkelig en drømmedag å få være ordfører på – og da er det ikke bare været jeg tenker på.
For i dag fylles Grua og torget vårt med mye folk, aktiviteter av mange slag, frivillige, lag og foreninger, kultur, lokalpolitikere og næringsliv. Det kan jo ikke bli mye bedre enn dette.
Og det var jo slike dager vi drømte om når kommunen sammen med utbygger planla og realiserte dette torget. Jeg husker at jeg på den offisielle åpningen av torget at jeg sa følgende:
«Jeg håper at dette vil bli en attraktiv møteplass, at det vil være et godt og hyggelig sted å være for mennesker i alle aldre, med rom for kultur og arrangementer, aktivitet og glede, lek og opphold for mange eller få.»
Akkurat slik som vi har det i dag – og forhåpentligvis skal vi ha mange slike dager. For vi trenger møteplasser der vi kan møtes på tvers av generasjoner. Slike dager er med på å gjøre hele Lunner til et bedre sted å bo og leve i.
I fjor feiret vi at Lunner kommune var 125 år med en stor folkefest på Roa i og omkring Lunner ungdomsskole. I mine øyne var det en strålende flott dag, og det var mange gode tilbakemeldinger på dagen. I etterkant kom det ønske fra flere om at det å samle "hele kommunen" til en slik dag var noe vi burde gjøre flere ganger.
Den utfordringen tok vi, og i kommunestyret har vi vedtatt at vi skal ha en slik Lunnerdag hvert år, i litt ulike former, og vi ønsker å ha det på rundgang rundt i kommunen.
Formålet med Lunnerdagen er å fremme kultur, lag og foreninger, frivilligheten, god samfunnsutvikling, bidra til å styrke samholdet i kommunen og bygge identitet.
For 2024 var det ikke tvil om at vi måtte legge dagen her til Grua. For i år feirer vi jo at Grua kirke er 100 år. Og jeg vil benytte anledningen til å gi en stor takk til alle som har lagt ned en betydelig innsats med å lage den flotte jubileumsfeiringen som varer et helt år.
Gjennom de 100 årene som kirken har stått på Grua, har lokalsamfunnet her vært i stor endring. Fra bergverksdrift, noen få hus og rundt 200 innbyggere til dagens Grua med rundt 1600 innbyggere. Det har skjedd mye på 100 år.
Det er utrolig imponerende å tenke på at et så lite lokalsamfunn for over 100 år siden klarte å mobilisere kreftene, dugnadsinnsatsen og midlene som trengtes for å kunne bygge en kirke. Dette skjedde i en tid med høy arbeidsledighet og mye fattigdom. Det må ha vært et stolt lokalsamfunn 21. desember 1924, da kirken ble innviet.
Og det går en rød tråd i lokalsamfunnet Grua, fra kirken ble bygget og fram til i dag, og det er det lokale engasjementet for nærmiljøet. Grua kirke hadde ikke blitt bygget uten lokal folkelig innsats, og dagens Grua hadde ikke vært som det er uten ildsjeler og stor dugnadsinnsats.
Jeg vil takke alle som bidrar til å utvikle kommunen og lokalsamfunnene våre!
Lunnerdagen hadde ikke vært mulig å få til hvis ikke mange krefter slo seg sammen for å planlegge og organisere gjennomføringen av den. Derfor vil jeg rette en stor takk til Grua utviklingsforum, Kirken i Lunner, Lunner frivilligsentral, kulturkontoret og ansatte i Lunner kommune som har gjort dette mulig.
Tusen takk også til UngHadeland og til lag, foreninger, næringsliv og ikke minst alle frivillige som stiller opp i dag med underholdning, aktiviteter, stands, boder, servering og mye mer. Dere bidrar til å gjøre dette til en skikkelig "myldredag" og folkefest for folk alle aldre fra hele kommunen.
Med det engasjementet dere viser her i dag - og ved mange andre anledninger - gjør dere Lunner til et godt sted å bo og leve.
Så med disse ordene vil jeg ønske dere alle hjertelig velkommen til Lunnerdagen 2024. Jeg håper dere alle får en strålende flott Lunnerdag!