Åpningen ble markert med fakkeltog fra nordenden av turstien og servering av gløgg og pepperkaker på Gråmerrtangen. Og selvsagt ble det taler for å markere at turstien langs nordre del av Harestuavannet – fra Harestua sentrum til Bøhrentangen – er ferdig.

Målet med naturstien er blant annet å fremme folkehelsen, øke tilgjengeligheten til Harestuvannet sommer og vinter og forbedre trafikksikkerheten.

Et resultat av mye arbeid og godt samarbeid

Ordfører Harald Tyrdal tok oss gjennom deler av den lange historien fra de første ideene om en tursti ble lagt fram til turstien nå er ferdig.

- Så utrolig flott det er blitt, og så mye vi har fått: én kilometer turveg, universelt utformet og med nok bredde til at den kan vinterbrøytes, et herlig stort friområde med gress og sandstrand, strandvolleyballbane og grillplass. Nå er det opp til oss alle å bruke turvegen og området, ta vare på dette og glede oss over hvor heldige vi er i Lunner og på Harestua som har fått denne perlen, sa ordføreren i sin tale (les hele talen lenger ned i teksten). 

Han takket Lunner almenning, Harestua vel, Sparebank 1-stiftelsen Jevnaker Lunner Nittedal og Akershus fylkeskommune for godt samarbeid og for å bidra til at turstien ble en realitet, og entreprenør Åsmund Pettersen & sønn for vel utført arbeid. Ordføreren trakk også fram Merete Kühle-Hansen som representant for prosjektgruppa som var med å sette turstien på dagsordenen.

Roar Enstrøm, daglig leder i Lunner Almenning, la også vekt på betydningen av å samarbeid til det beste for innbyggerne og samfunnsutviklingen i sin tale.

- La oss glede oss over turstien som viser hva vi kan få til når vi jobber sammen om noe, sa Enstrøm.

Du kan se flere bilder fra arrangementet i kveld på Instagram/Lunner kommune.

Turstiåpning del 2

Arrangementet ved Harestuvannet i kveld var “turstiåpning del 1”. 

- Til sommeren skal vi ha en større markering til sommeren, kall det gjerne turstiåpning del 2, der vi også kan teste sandvolleyballbanen, grillområdet og badeplassen, lover ordføreren.

Folkemengde på Gråmerrtangen

 

  • Her er ordførerens tale ved åpningen av turstien 30. oktober

    Kjære alle sammen – gratulerer med dagen!

    Det var jo rett og slett et magisk syn å se dere gå langs vannet med fakler, og takk for at dere er med å markere at vi nå endelig kan offisielt åpne den nye turvegen langs Harestuvannet. Og dere – det er et endelig med mange utropstegn etter. For denne turvegen vet jeg at det er mange som har ventet lenge på.

    Nå er det ikke lenge til vi går inn i 2025, og det kunne ha blitt et år hvor vi kunne risikert å feire at det har gått 30 år siden det ble vedtatt en reguleringsplan for denne turstien som vi nå endelig har fått bygget. Heldigvis kom vi ikke lenger enn til det 29. året etter planvedtaket – og det skal vi være utrolig glade for.

    Men det er ikke flaks som gjør at vi nå endelig har kommet hit stien er ferdig og kan tas i bruk. Det skyldes politikere i kommunestyret som har prioritert, det skyldes fantastiske flotte støttespillere, ildsjeler og ikke minst økonomiske bidrag fra næringsliv og stiftelse.

    Når kommer denne turstien? Det er vel det spørsmålet jeg fått flest ganger fra innbyggere – spesielt her på Harestua selvfølgelig. Og det er et veldig forståelig spørsmål,  men det har ikke alltid vært like lett å svare på det.  At det har vært behov for for dette er det utvilsomt veldig enkelt å være enig i. For alle som har beveget seg langs vegen (og det er ikke få) – har opplevd dette som utrygt – og enda verre ble det etter autovernet kom på plass. I tillegg har jo turstien en viktig dimensjon ved seg i det å tilrettelegge for bevegelse langs vannet og tilgjengeliggjøre denne perlen vi har på Harestua. Men mer om det litt senere.

    Det har vært en lang vei fram til mål. Jeg skal ikke ta for meg år for år fram til i dag, men en så viktig hendelse fortjener at vi går igjennom noen “high lights” som jeg tenker det er viktig å se tilbake på i dag. Så hold dere fast, for det blir en litt lang tale.

    Som nevnt, så startet det i 1995, med utarbeidelse og vedtak av en reguleringsplan som ga tillatelse til å etablere turveg og friområde her ved Gråmerra. Planen er faktisk så gammel at plankartet er håndtegnet. Men selv om den er gammel, så er den viktig, for den var grunnlaget for at vi fikk lov til å etablere turstien nå i 2024. Så vi får sende en liten takk de de framsynte i kommunen som bidro til å få denne planen på plass. Lurer på om de tenkte at det skulle ta nærmere 30 år å få den realisert.

    Så var det ganske mange år hvor ikke det ble jobbet så veldig mye med å få etablert turstien. Spørsmålene om hvor det blir av turstien var der, og ganske ofte ble temaet også tatt opp i kommunestyret utover på 2000-tallet. Jeg må få lov å nevne tidligere kommunestyrepolitiker Lasse Lehre som en av dem holdt denne saken varm.

    Den gangen gikk man for en strategi der trafikksikkerhet langs fylkesvegen var hovedfokus, og at det da var fylkeskommunen (den gang Oppland) og vegvesenet som burde sørge for at turstien ble etablert. Men realiteten etter mange år med denne strategien var en «kald skulder» (eller kanskje kan man si en kald vegskulder), ingen finansiering og ingen realisering av turstien.

    Så begynte ting å skje, og som så ofte ellers krever det påtrykk fra ildsjeler og frivillig innsats. I mars 2017 fikk jeg som ordfører en henvendelse fra Merete Kühle-Hansen på vegne av en prosjektgruppe underlagt Naturvernforbundet i Gran og Lunner. Gruppa besto av Merete, Inger Johannesen og Kåre Olerud, som hadde startet opp et arbeid med å få etablert en tursti langs Harestuvannet fra Bøhrentangen og i retning sørover mot Stryken. Prosjektgruppa mente at den turstien de jobbet for måtte sees i sammenheng med turstien fra Bøhrentangen og nordover mot Kiwi, og at kommunen måtte ta et ansvar for å realisere denne.

    Parallelt med dette hadde vi i kommunestyret vedtatt en kommunedelplan for samfunnsutvikling i Lunner, der et av delmålene var at vi skulle etablere en strandpromenade fra Kiwi til Bøhrentangen. Møtet med prosjektgruppa, med Merete i spissen, var med på å sette trykk på kommunens arbeid med turstien. Og nå gikk det «slag i slag», om en kan si det om sju års arbeid før vi ble ferdig.

    For i 2018 fremmet ordfører en sak til kommunestyret der det ble vedtatt å sette ned et såkalt adhoc-utvalg som skulle jobbe med turstien. Utvalget besto av ordfører, varaordfører, som den gang var Halvor Bratlie, tidligere nevnte Lasse Lehre og Hanne Gabrielsen. I tillegg var leder for Harestua vel, Øyvind Brænd, og Lunner almenning, representert ved Roar Enstrøm, med i utvalget.

    Adhoc-utvalget fikk i mandat å komme med en nærmere beskrivelse av hvordan turstien kunne utformes, og hvordan prosjektet kunne gjennomføres. I tillegg skulle de finne ut hva det ville koste, og hvordan detskulle finansieres. Utvalget hadde en rekke møter fram til endelig finansiering og byggestart kom på plass. De har gjort en veldig viktig jobb og jeg vil takke dem alle for innsatsen.

    I 2019 var det to viktige milepæler for turstien. For det første bevilget kommunestyret 100 000 kroner til å detaljprosjektere, som var nødvendig for å komme videre med prosjektet. For det andre – og her må vi tilbake til reguleringsplanen fra 1995, som vi skal være glade for at vi hadde. Men det var en utfordring, og det var at det etter 1995 var kommet noe som het markaloven og med den en markagrense. For den regulerte turstien lå innenfor markagrensa, og her er det svært strenge regler for å igangsette byggetiltak. Dermed ble det en forutsetning for videre arbeid at turstien ble godkjent av statlige myndigheter. Det tok sin tid, men 13. september 2019 ble en jubeldag. Da fikk vi brevet fra klima- og miljøverndepartementet som godkjente reguleringsplanen fra 1995 – og vi hadde med det tillatelse til å etablere turstien. Departementet skrev "Vi finner reguleringsplanen egnet til å fremme markalovens formål, gjennom at den tilrettelegger for friluftsliv og økt bruk av marka. Så da var det bare å jobbe på videre.

    Det var mange avklaringer som måtte på plass. I 2020 kom en foreløpig rapport fra adhoc-utvalget til behandling i kommunestyret. Her ble det vedtatt at vi fikk lov til å sluttføre planleggingen og jobbe fram til byggesøknad var klar til å fremmes. Så kom pandemien, og andre ting som tok fokus. Men heldigvis - da pandemien var over ble det fornyet fokus på turstien. I desember 2022 vedtok kommunestyret å bevilge 1.5 millioner i budsjettet for 2023 til å få startet byggingen av turstien.

    Mangel på penger til å gjennomføre må nok sies å være hovedårsaken til at det har tatt så lang tid å få bygget turstien, og kommunen kunne ikke stå for fullfinansiering av dette. Da hadde det nok ikke turstien stått ferdig ennå. Men med en bevilgning på 1,5 millioner fra kommunen, ble det enklere å skaffe medfinansiering fra andre. I dialog med Lunner Almenning ble det forhandlet fram en avtale som sikret at de skulle bidra med verdier inn i byggeprosjektet tilsvarende det Lunner kommune gikk inn med.

    Her vil jeg stoppe opp og gi en stor takk til Lunner Almenning for deres uvurderlige bidrag til realisering av denne turstien. Uten dette hadde vi ikke vært her nå. Vi i Lunner kommune skal være utrolig glade og takknemlige for at vi har Lunner Almenning i kommunen vår. Ikke bare bidrar de til at det bygges boliger og gjennom det er med å utvikle kommunen videre, men de bruker også penger på å utvikle lokalsamfunnet vårt på en god måte – slik denne turstien er et eksempel på. 

    Med kommunal finansiering og bidrag fra Lunner almenning var vi nå godt på veg. Men noen skjær i sjøen skulle det fortsatt være. For realisering av turstien medførte at vi skulle fylle masser ut i Harestuvannet. Det er det strenge regler for. Vi måtte også ha en dispensasjon, fordi vi ønsket at turstien skulle være litt bredere enn reguleringsplanen ga tillatelse til. Så da kom statsforvalteren på banen. Statsforvalteren i Oslo og Viken vurderte under dispensasjonsbehandlingen at søknaden også måtte behandles etter forurensningsloven.

    Tillatelse fikk vi etter litt tid, men tiltak som måtte gjennomføres i forbindelse med byggingen (flytting av kreps, såkalt siltgardin som måtte legges i vannet for å forhindre forurensning) gjorde prosjektet dyrere. Vi måtte tilbake til kommunestyret og spørre om en tilleggsbevilgning på 800 000 kroner. Heldigvis sa de ja – og heldigvis sa Lunner almenning ja til å bidra med tilsvarende økning.

    Vi var ett steg videre, men helt i mål var vi ikke ennå.

    Vi måtte ha nødvendige tillatelser på plass fra Akershus fylkeskommune. Det handler om stikkrenner, tilgang og overtakelse av grunnen som turstien ligger på, rekkverk som måtte endres på, gravetillatelser med mer. Heldigvis opplevde vi nå en konstruktiv og positiv fylkeskommune som bidro til at det gikk i orden. Og det rekkverket, som i en periode så litt merkelig at kom langs vegen, hadde vi mest sannsynlig fått krav om at måtte blitt etablert. Så den kostnaden skal vi være glade for at Akershus har tatt. De gjelder også justeringen i etterkant. Så takk til fylkeskommunen.

    Så var det de penga igjen.Foreløpig hadde vi bare finansiering til tursti på plass. Belysning og opparbeiding av det flotte friområdet her på Gråmerrtangen hadde vi ikke penger til ennå. Vi manglet fortsatt nærmere fire millioner.

    Harestua vel hadde jobbet i lang tid med å få gjort noe med området her på Gråmerra. De hadde laget et godt prosjekt og utarbeidet søknad om ekstern finansiering. Velet søkte sparebankstiftelsen om penger til realisering, men fikk avslag med beskjed om å se prosjektet i sammenheng med turstiprosjektet.
    I kommunens arbeid med turstien kom vi fram til at det ville være svært lite rasjonelt å ikke se prosjektene i sammenheng. Det ville være kostnadsbesparende å etablere friområet samtidig og kanskje var det nå eller aldri det ville bli realisert.

    Sammen med velet satte kommunen seg ned og laget en fornyet søknad som ble sendt til Sparebank 1-stiftelsen Jevnaker, Lunner og Nittedal. Og heldigvis har vi en sparebankstiftelse som ser nytten av denne typen tiltak, og som vil være med å bidra med penger til prosjekter der det offentlige, private og frivillige samarbeider om å realisere noe som er bra for allmennheten. Stiftelsen innvilget søknaden, og bidro med fire millioner slik at alt vi kunne ønsket oss ble realisert.  De fortjener en stor takk.

    Vi er også heldige som har lokale dyktige entreprenører som har bidratt til å bygge denne turstien med tilhørende herligheter - og som har bygget på en strålende god måte. Åsmund Pettersen & sønn har levert som bestilt på fastpris, de har levert meget bra og deres innsats har bidratt til at vi har fått mye for pengene inn.

    Prosjektet har totalt sett kostet 7,3 millioner + moms. Men så utrolig flott det har blitt og så mye vi har fått: Én kilometer tursti, universelt utformet, med nok bredde til at den kan vinterbrøytes, og herlig stort friområde med gress og sandstrand, strandvolleyballbane og grillplass. Dette er en drøm som har blitt til virkelighet.

    Nå har vi fått turstien som sikrer trafikksikker ferdsel for myke trafikanter til et friluftsområde som er svært mye brukt – sommer som vinter. Mange barn, unge og voksne har fram til nå benyttet fylkesvegen til fots eller på sykkel når de skal bevege seg til sydover på Harestua mot Bøhrentangen. Nå blir denne ferdselen tryggere.

    Turstien er også et positivt folkehelsetiltak ved å legge til rette for friluftsaktivitet nært sentrum som vi har etablert, og den vil gjøre området tilgjengelig for flere grupper. Turstien vil bety mye for god stedsutvikling av tettstedet Harestua, hvor det å åpne opp for ferdsel langs vannet vil bidra til økt kvalitet og attraktivitet.

    Nå er det opp til oss alle å bruke turstien og området, ta vare på dette og glede oss over hvor heldige vi er i Lunner og på Harestua som har fått denne perlen.

    Til slutt må jeg nok en gang få takke alle som har bidratt. Dere fortjener masse ros for innsatsen. 

    Herved erklærer jeg turstien som offisielt åpnet. Gratulerer med dagen!