Rådet har også god kontakt med omkringliggende regioner som Ringeriksregionen, Gjøvikregionen og Gardermoregionen samt Nittedal kommune. 

Ved siden av programmet «Hadeland nært og naturlig» jobber rådet med temaer innen infrastruktur (samferdsel, kraft / nett-tilgang), kompetanse / skole, bærekraft, næringsutvikling og andre viktige områder innen samfunnsutviklingen som berører kommunene.

Fram til 31. desember 2023 var kommunene Lunner og Gran sammen i Regionrådet for Hadeland IPR, der Jevnaker kommune var observatør. I 2023 vedtok de tre kommunene Hadelandserklæringen og det ble dannet et nytt interkommunalt politisk råd (IPR) – Hadeland nært og naturlig IPR. I løpet av 2024 blir det bestemt om rådet skal videreføres.

  • Hadelandserklæringen

    Formål: Gjennom Hadelandserklæringen vil kommunene på Hadeland forplikte seg til å ivareta og sikre fremtidig samarbeid. Kommunene vil med erklæringen uttrykke at vi har et felles ansvar for å forvalte innholdet i, og begrepet Hadeland.

    Merkevaren Hadeland 

    Kommunene har et felles ansvar for å ivareta merkevaren Hadeland. Dette skal gjøres med respekt for historien og bidra til utvikling av miljø og samfunn til det beste for kommende generasjoner. Kommunene erkjenner og ivaretar sitt felles og likeverdige ansvar – og skal omtale de tre kommunene Gran, Lunner og Jevnaker som Hadeland. 

    • Kommunene skal tilstrebe å bruke Hadelandsbegrepet på virksomheter eller aktiviteter der alle tre kommunene er inkludert.

    Involvering og samarbeid

    Kommunenes interesser eller tiltak som krysser grenser mot en eller flere av Hadelandskommunene, skal søkes løst i fellesskap. Kommunen som har eller tar et initiativ som vil eller kan ha konsekvens for nabokommuner på Hadeland, skal tidlig involvere nabokommunen(e) og utvise både respekt og raushet. • Ved etablering av virksomheter eller aktiviteter der andre kommuner/regioner innlemmes, skal alle tre kommuner være enige om at begrepet Hadeland kan benyttes. 
    • Regionrådsrepresentantene, oppnevnt i de tre kommunene skal uavhengig av regiontilhørighet møtes minimum tre ganger i året for å drøfte erklæringens etterlevelse. 
    • Kommunene på Hadeland vil samarbeide om det regionale programmet «Hadeland – nært og naturlig», med langsiktig mål om økt tilflytting og næringsetablering. Gjennom felles profilering og synliggjøring av Hadeland søkes det å oppnå økt bevissthet blant befolkningen på Østlandet om Hadeland som attraktiv bo-, etablerer- og besøksregion. Programmet skal stimulere til gode aktiviteter som underbygger at regionen er attraktiv

    Felles kultur

    Kommunene på Hadeland representerer en felles historie og kultur. De gode sanseinntrykk i form av åpent kulturlandskap, ivaretakelse og videreutvikling av natur -og stedskvaliteter skal hegnes om, til det beste for vår og fremtidige generasjoner. 

    Gjennom felles satsing på reiseliv, historie, landskapsforvaltning og kultur skal en innsats for merkevarebygging mellom Hadelandskommunene videreføres for å styrke varemerket - Hadeland. 

    Et viktig tiltak er å involvere og invitere hverandre til kultur- og reiselivsaktiviteter, samt andre aktiviteter hvor det av hensyn til merkevaren Hadeland er naturlig. Kommunene må være forberedt på å delta aktivt og finansielt ved slike anledninger

Les mer om rådets arbeid og prosjekter på nettsidene til Regionrådet for Hadeland IPR. Her finner du også møteplan og saksdokumenter.

Representanter for Lunner kommune i Hadeland nært og naturlig IPR er:

  • Harald Tyrdal, ordfører (Arbeiderpartiet)
  • Margaret Frøisli, varaordfører (Senterpartiet)
  • Line Jorung (Høyre)

Vararepresentanter er: 

  • Mari Lehne Lier (Arbeiderpartiet)
  • Svein Krakk (Senterpartiet)
  • Karina Ødegård (Miljøpartiet De Grønne)