Hva skal barnet hete? Registrere navn og adresse

Når Folkeregisteret har sendt deg en henvendelse om å velge navn til barnet ditt, kan du melde inn navn for barn du har foreldreansvar for. 

Navnet må meldes inn senest innen barnet fyller seks måneder. Når den andre forelderen med foreldreansvar skal godkjenne navnevalget, gjøres det ved å logge inn på "meld inn barnets navn".

Husk å registrere barnet ditt i Postens adresseregister slik at brev og pakker kommer frem! Du kan registrere barnet her.

Barnetrygd

Alle foreldre som har barn under 18 år som bor sammen med dem, har rett på barnetrygd. Barnet må være bosatt i Norge. Hvis barnet ditt oppholder seg i Norge i minst 12 måneder sammenhengende, blir barnet regnet som bosatt. Fosterforeldre eller en annen omsorgsperson har rett på barnetrygd hvis barnet bor fast hos dem i over tre måneder.

Barnetrygden er en universell ordning. Det vil si at alle som har barn får den uansett hvem de er og hvor mye de tjener. Det betyr at foreldre ikke trenger å være redd for å miste denne støtten når de får seg jobb eller økt inntekt. Det er en ytelse som gis til barnefamilier for at de skal kunne håndtere de ekstra utgiftene et barn medfører, enten det er barnehage og SFO, fritidsaktiviteter, skoleturer, lommepenger eller mat. Den regnes ikke som inntekt og er derfor fritatt fra skatt. 

Sikkerhet for barn

Ulykker er en av de største truslene mot barns liv og helse. Alle foreldre er engstelige for at det skal skje en alvorlig ulykke med barna. Det gjelder å finne en god balanse mellom naturlig lek og utfoldelse – og sikre omgivelser.

Barns miljø og sikkerhet

Alle hjem og nærmiljøer er forskjellige, og byr på ulike utfordringer. Det er lurt å tenke over hva som er spesielt med omgivelsene til ditt barn – i den alderen barnet er i nå. Når barnet går fra et utviklingstrinn til et annet er risikoen for ulykker størst. 

Her finner du tips og råd om sikkerhet for små barn:

Førstehjelp 

Hvis barnet faller fra høyder, får et fremmedlegeme i halsen, får bruddskader eller er nær ved å drukne, bør du observere barnet og se om barnet er våkent - og om det puster. Ved slike alvorlige og livstruende symptomer: Ring 113!  Ring heller en gang for mye enn en gang for lite!

Hvis barnet ikke puster, start hjerte- og lungeredning. Hvis barnet ikke er våkent, men puster, legg det i stabilt sideleie. 

Barn i bil

Det er påbudt å sikre barn i bil. Barn som er under 135 centimeter høye skal alltid bruke godkjent barnesikringsutstyr som er riktig i forhold til barnets vekt og høyde. Barn under ni kilo eller 15 måneder skal sikres bakovervendt ved bruk av bilbarnestol. Det er utstyret som bestemmer hvilken grense som gjelder.

Er du usikker på hvordan du fester barnet riktig i bilen og hva som gir størst sikkerhet, eller har du spørsmål om hvilket barnesete som passer best til ditt barn og din bil? 

Giftinformasjonen

Kontakt Giftinformasjonen på telefon 22 59 13 00 (gratis) for å få hjelp og råd ved akutte forgiftninger og forgiftningsfare. 

Leke på magen – sove på ryggen

Små babyer trenger å være i bevegelse flere ganger om dagen og på ulike måter, gjerne gjennom samspill og lek. Småbarnsalderen er en viktig periode for læring av grunnleggende bevegelser. Finn en balanse mellom aktivitet og hvile.

  • Når barnet er våkent, skal det ligge litt på magen – gjerne mange ganger i løpet av dagen. Det trenger ikke være så lenge av gangen når barnet er nyfødt.

  • La gjerne barnet ligge litt på magen hver gang du skifter bleie. Hjelp barnet til å få armene inntil kroppen, slik at det kan støtte seg på albuene. Da er det lettere å løfte hodet. Du kan også holde en hånd på rompa til barnet for å støtte det. La barnet få blikkontakt med deg og søke ansiktet ditt. Det er motiverende for barnet.
     
  • Nyfødte foretrekker ansiktet ditt fremfor leker, vær tilgjengelig for blikkontakt og dialog. Den beste kontakten får du når du holder babyen nært deg (20-40 centimeter). Gi babyen tid til å respondere. Kan du se at barnet hører stemmen din? 

  • Sørg for at barnet får ligge på forskjellige underlag, og ikke bare flatt på et teppe eller en matte. Ha gjenstander/leker rundt barnet som er fine å se på/ta på. Vær mye nede på gulvet sammen med barnet. Sosial kontakt stimulerer utviklingen.

  • Mange barn ligger med hodet til den samme siden og kan utvikle skjevheter i hodet og nakken. Derfor er det viktig at du fra første dag bytter på å legge barnet til å sove med hodet vekselsvis til høyre og venstre side. Vær bevisst på plassering av barnet i forhold til lys, lyd, leker, prat, mating og sovestilling.

 

Spedbarn og TV

Barn bruker alle sanser; syn, hørsel, føle, lukte og smake på for å bli kjent med verden rundt seg. Det virker stimulerende på den motoriske og mentale utviklingen. 

Små barn kan både overstimuleres og passiviseres av lyd og bilder fra en TV-skjerm. Begrens så mye som mulig at TV-en bare “står på” gjennom dagen. Spill heller musikk eller radio i bakgrunnen. 

Når dere skal se litt TV, for eksempel på kvelden, kan dere sette babyen med ryggen til og dempe lyden.

Vippestol og bæresele

Vippestol kan brukes i korte perioder. Vær oppmerksom på at barnet fratas muligheten til å bevege seg i en slik stol.

En bæresele eller et bæresjal kan være et fantastisk hjelpemiddel de første månedene. Små babyer liker nærhet og å bli båret. Babyen vugges av bevegelsene dine, kjenner kroppsvarmen, hører hjertet ditt slå og kjenner duften av det - alt dette bidrar til trygghet og tilknytning. Og som en ekstra bonus har du begge hendene fri!

 

Sitte oppreist?

De første 4-5 mnd bør ikke spedbarn sitte oppreist for lenge av gangen. Se etter tegn på at barnet ditt blir sliten, legg til rette for hvile og variasjon. Å sitte på fanget ditt, med god støtte, er mindre slitsomt enn i et stol med lite støtte. 

Evnen til å sitte oppreist uten støtte kommer vanligvis etter at babyen har ålt/kravlet på magen en stund. Det styrker armer, skuldre og ryggmuskulatur. I tillegg har hjernen modnet slik at reflekser som hjelper til med utviklingen av balanse, holdning, bevegelse og stabilitet er aktivitet. Vanligvis skjer dette et sted mellom 7-9 måneder. La ikke barnet sitte oppreist å leke før det klarer å sette seg opp selv.


Den vanligste rekkefølgen på milepælene for motorisk utvikling er: rulle, snu seg sideveis, dytte seg bakover, kaste seg fremover, åle seg framover og etter hvert krabbe. Omtrent samtidig som barnet begynner å sette seg opp på alle fire, vil det også sette seg opp selv. Motorisk sett trenger ikke babyen å kunne sitte før de holder på å lære seg å krabbe.


Unngå bruk av “gåstol” og hoppehuske. Det er aktiviteter som fratar barnet ditt et naturlig bevegelsesmønster.

Ta vare på mammakroppen

  • Lytt til kroppen din, start rolig og forsiktig! 
  • Gå en tur med babyen i vogna. Gjør bekkenbunnsøvelser.
  • Etter 6 uker (8-10 uker etter keisersnitt) kan du begynne med øvelser for mage og rygg. Ha fokus på de store muskelgruppene!
  • Etter svangerskap og fødsel blir kroppen utsatt for ulike påkjenninger. Muskulaturen i mage og bekken blir tøyd og strukket mye. Det er behov for å trene opp musklene i bekken, mage og rygg etterpå.
  • I den nye hverdagen med mye bæring, løfting og amming er overbelastninger av muskulatur et stort problem, spesielt i nakke, skuldre og rygg. Forebyggende trening kan være med å hjelpe mot vonde og stive skuldre.
  • Bruk av bæresele kan for mange være en god avlastning.